Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Ντροπή στους ‘ηγέτες’ της Ευρώπης!

Καταστροφικό για το κλίμα το Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.
Το Ευρωπαϊκό "Πακέτο για την Ενέργεια" που ανακοινώθηκε σήμερα, προβλέπει πλασματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης για τη ρυπογόνο βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα το ‘Πακέτο για την Ενέργεια’ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
Τα 2/3 της προβλεπόμενης μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 ουσιαστικά είναι πλασματικά αφού αφορούν στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης και όχι σε πραγματική μείωση εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας. Για ορισμένες χώρες μάλιστα η πλασματική μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη!
Το 70% των δικαιωμάτων ρύπανσης στην ηλεκτροπαραγωγή στην Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη θα κατανέμονται δωρεάν από το 2013 (με σταδιακή μείωση ως το 2020), αντί της αρχικά προτεινόμενης πλήρους δημοπράτησης.
Το 95% των δικαιωμάτων ρύπανσης για την υπόλοιπη – εκτός ηλεκτροπαραγωγής - βιομηχανία (όπως τσιμεντοβιομηχανία, παραγωγή χάλυβα), θα κατανέμονται δωρεάν.
Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν σε ποσοστό 15% την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων, από χρήματα που προέρχονται από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπανσης. Ταυτόχρονα δε γίνεται η παραμικρή αναφορά στην υποχρεωτική οικονομική ενίσχυση των αναπτυσσόμενων κρατών.
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πακέτου επισκιάζει τις παράλληλες εργασίες της παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος στο Πόζναν, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα. Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις κινδυνεύουν με κατάρρευση καθώς η Ευρώπη μετατρέπεται σε κομπάρσο που παρακολουθεί αντί να οδηγεί τις εξελίξεις.

Η Greenpeace πιστεύει οτι δυστυχώς η Ευρώπη μετατράπηκε σε έρμαιο των προθέσεων της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και κρύφτηκε πίσω από το πρόσχημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο πλανήτης τη χρειάζεται περισσότερο. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να κάνει πίσω στα μέτρα για την προστασία του κλίματος, για τα οποία η ίδια θριαμβολογούσε μόλις πριν από ένα έτος.

Η τελευταία ευκαιρία για να ανατραπούν οι παραπάνω εξαιρετικά αρνητικές αποφάσεις είναι η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου, όπου οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία και το καθήκον να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του "Πακέτου για την Ενέργεια" που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

πηγή: Greenpeace Greece
Νταφέτσιος Ευθύμιος



*Αν ο δημιουργός του επιθυμεί να το αφαιρέσουμε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: