Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Μπείτε στο «πράσινο» πνεύμα των γιορτών


Γεωργιάννα Καλαϊντζόγλου


Τυπικές αγορές των Χριστουγέννων, όπως το δέντρο, τα στολίδια του ή ακόμα και τα παιχνίδια που δωρίζουμε, μπορεί να καταστούν ρυπογόνοι παράγοντες, απειλητικοί ακόμα και για την υγεία μας, αν δεν προσέξουμε ορισμένες παραμέτρους που έχουν να κάνουν κυρίως με τα υλικά κατασκευής.
Για παράδειγμα, η επιλογή ενός φυσικού ελάτου -εφόσον αυτό προέρχεται από περιοχή ελεγχόμενης παραγωγής και κοπής- είναι απόλυτα οικολογική αφού πρόκειται για προϊόν της φύσης, που μετά τη χρήση του θα επιστρέψει εκεί, μέσα από μια απόλυτα φυσική διαδικασία.
Ακόμα και κομμένο, το δέντρο απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και εκλύει οξυγόνο.
«Ο έλεγχος που γίνεται κατά την κοπή των ελάτων είναι πολύ αυστηρός και διενεργείται από το Δασαρχείο της περιοχής αλλά και από ειδικό γεωπόνο», τονίζει ο κ. Γιάννης Ξάκης, παραγωγός ελάτων και πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, χωριό που φημίζεται για την παραγωγή του.
«Η τιμή του έλατου κυμαίνεται από 50 μέχρι 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το μέρος όπου πωλείται, διότι στις μακρινές περιοχές τα έξοδα διανομής είναι μεγαλύτερα για τους παραγωγούς».
Το φυσικό δέντρο, ωστόσο, χρειάζεται φροντίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε τον κορμό σε μια ειδική βάση ώστε να μπορείτε να το ποτίζετε τακτικά. Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται καθημερινά είναι περίπου μισό λίτρο και η διάρκεια ζωής του δέντρου σας θα φτάσει τους 3 μήνες.
Σε περίπτωση όμως που αμελήσετε τη διαδικασία, έστω και μία φορά, το δέντρο σας δεν θα αντέξει παραπάνω από ενάμιση μήνα.
Τώρα, όσον αφορά τον στολισμό του, η καλύτερη επιλογή είναι φυσικά τα οικολογικά στολίδια. «Είναι λίγο ακριβότερα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε, αλλά σαφώς ασφαλέστερα, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για εμάς τους ίδιους» επισημαίνει η κ. Λίζα Κουτσαδάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας του εργαστηρίου οικολογικών παιχνιδιών Κρυψώνα, μια παράλληλη δραστηριότητα των εκδόσεων Αμμος.
«Ιδιαίτερα για τα παιδιά που παίζουν με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, είναι πολύ σημαντικό να έρχονται σε επαφή με φυσικά υλικά και σε κάθε περίπτωση με αντικείμενα που διαθέτουν πιστοποίηση», καταλήγει. Είναι αυτονόητο ότι οικολογικά μπορούν να θεωρηθούν όσα στολίδια δεν περιέχουν πλαστικό και δεν φέρουν τοξικά χρώματα.

Αυτοσχέδια στολιδία για το δέντρο
Φυσικά, καθένας μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του μοναδικές κατασκευές, χρησιμοποιώντας χαρτί, ακόμα και φρούτα, ξηρούς καρπούς και φύλλα. Επίσης, τα κουκουνάρια, βαμμένα σε διάφορα χρώματα μπορούν να υποκαταστήσουν τις παραδοσιακές μπάλες, προσφέροντας εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν για να ομορφύνουν τις αυτοσχέδιες κατασκευές δεν πρέπει να περιέχουν τοξικά.

Μετά τις γιορτές
Χρησιμοποιήστε το δέντρο ως προσάναμμα για το τζάκι, τεμαχίζοντάς το.
Αφήστε το στο κοντινότερο δάσος της περιοχής σας ή σε μεγάλη αυλή, καθώς το ξύλο μετεξελίσσεται σε φυσικό λίπασμα.
Μην επιχειρήσετε να το μεταφυτέψετε - τα κομμένα έλατα δεν βγάζουν νέες ρίζες.
Επιλέγοντας φυσικό έλατο
Το φύλλωμα να είναι πράσινο και να μην κιτρινίζει.
Ο κορμός να είναι τοποθετημένος σε σιδερένια ή πλαστική βάση.
Να ταρακουνήσετε το δέντρο ελαφρά πριν από την αγορά, ώστε να διαπιστώσετε πόσο φρέσκο είναι. Οι βελόνες δεν πέφτουν όταν είναι φρεσκοκομμένο.
Να έχει μολυβοσφραγίδα στην κορυφή ή στη βάση του κορμού από το Δασαρχείο της περιοχής όπου κόπηκε.

Δώρα της... φύσης
Χαρίστε στα παιδιά ακίνδυνα παιχνίδια
Τα τελευταία χρόνια τα οικολογικά παιχνίδια κερδίζουν ξανά τις καρδιές τόσο των γονιών όσο και των παιδιών. Το ξύλο -βασικό υλικό κατασκευής- είναι απόλυτα ασφαλές και φιλικό για το οικείο περιβάλλον αφού δεν περιέχει τοξικά.
«Οικολογικά θεωρούμε τα προϊόντα που προέρχονται από βιοκαλλιέργειες και είναι βιοδιασπώμενα. Οι γονείς τα επιλέγουν περισσότερο για τον υγιεινό χαρακτήρα τους παρά για τον ψυχαγωγικό. Υπάρχει μια μικρή άνοδος στις πωλήσεις των παιχνιδιών του είδους, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα», επισημαίνει η κ. Λυδία Σαπουντζάκη, υπεύθυνη έρευνας των χαρακτηριστικών των προϊόντων της εταιρείας οικολογικών παιχνιδιών Ecofamily ( http://www.ecofamily.gr/).
Οι κατασκευαστές «πράσινων» παιχνιδιών χρησιμοποιούν οικολογικά υλικά, από τα ξύλα μέχρι τις βαφές και τις κλωστές, ενώ από τις κατασκευές απουσιάζει παντελώς το πλαστικό. Η ασφάλεια των συνδέσεων και της συναρμολόγησης έχει ιδιαίτερη σημασία, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ατυχημάτων.
Επίσης, στα καταστήματα οικολογικών παιχνιδιών, κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους τουβλάκια φτιαγμένα από καλαμπόκι και βαμμένα με ειδικές βαφές τροφίμων.
«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν τις πιστοποιήσεις και τις ετικέτες με τα υλικά και τις ουσίες από τις οποίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή» εξηγεί ο κ. Γιώργος Κουβαλιάς, κατασκευαστής ξύλινων παιχνιδιών.


Νταφέτσιος Ευθύμιος


Πηγή: Έθνος

*Αν ο δημιουργός του επιθυμεί να το αφαιρέσουμε μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: